Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Бананов кекс със сос горски плодове

(11.02.2013)
Ути
Състав
(Десерти)
  • 50
120 г бяло брашно
50 г царевично брашно
2 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1 с. л. захар
1-2 банана
100 мл ром
За соса: 2 с. л. мед
400 г микс горски плодове /замразени/
50 г коняк
Връзка Босилек и Мента
Начин на приготвяне

 

Пасирайте бананите заедно с рома.

В купа разбъркайте яйцата със захарта, добавете брашното, бакпулвера и бананите. Разбъркайте отново. Изсипете тестото във форма, покрита с хартия за печене и изпечете кекса на 200 C за 45 минути.

Направете соса като сложите в тиган коняк или ром, а след това добавите плодовете и меда. Оставете да покъкри и да се сгъсти. Накрая сложете листа мента и босилек и когато кекса е готов го нарежете и серирайте със соса.

 

Подобни рецепти
  • Торта с моркови и полента-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-18.02.2015 г.
    18
    февр
    2015

    ТОРТА С МОРКОВИ И ПОЛЕНТА

    Време за приготвяне: 60 мин.

    Нужните продукти:
    1 ч.чаша полента
    2 портокала
    100 г меко масло
    1 ч. чаша пудра захар
    3 яйца
    2 моркова
    ½ чаша брашно
    1 ч.л. бакпулвер
    ½  чаша бадемово брашно или 150 г сурови белени бадеми

    Глазура:
    1 чаша пудра захар
    100 г масло меко
    1-3 ч.л. вряла вода или мляко
    2 чаени лъжички ситно настъргана портокалова кора

    Начин на приготвяне:
    Поставете двата цели портокали (с кората) в тенджера и ги покрийте напълно с вода, след което ги оставете да заврат. Варете ги, покрити с капак, в продължение на 1 час, след което ги махнете от котлона и ги оставете да се охладят напълно. Нарежете ги на четвъртинки и ги смелете на кухненски робот. Оставете ги настрана.

    Поставете 100 г от маслото и 1 ч. чаша от пудрата захар в купа и с миксер направете на крем сместа, докато стане бледа и пухкава. Добавете едно по едно яйцата, като между всяко разбърквате с миксера.

    Настържете морковите на ситно. Добавете ги към тестото, заедно със смлените портокали и разбъркайте добре, за да се смесят. Пресейте брашното, бакпулвера, смлените бадеми на брашно и полентата в сместа и разбърквайте добре до пълното им хомогенизиране.

    Изсипете сместа в покрита с хартия за печене форма, като намазнете стените й. Печете 30-50 минути, на 160 ° C  или докато тортата стане леко златиста отгоре. Тя ще се надуе малко по време на печенето, но след това, когато вече е охладена, ще стане с плоска или леко вдлъбната повърхност.

    Съхранявайте я в тавата и я покрийте с кърпа - така ще остане приятна и мека. Оставете я да се охлади напълно, преди да я намажете с глазурата.

    Глазурата: Пресейте 100 г пудра захар в купа и добавете 100 г масло и портокаловите кори. Бъркайте с миксер.
    Добавете 2 супени лъжици вряла вода към сместа, а след това постепенно по една лъжица, докато сместа стане като крем.
    Оставете глазурата да се сгъсти малко през следващите пет минути, преди да  намажете тортата.

    Намажете тората отгоре и отстрани с глазурата и я украсете с настъргани моркови, портокалови корички или бадеми.

    Можете да я съхранявате в херметически затворена кутия в хладилника до пет дни.



  • Джинджифилова торта с черен чай-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-12.03.2015 г.
    12
    март
    2015

    ДЖИНДЖИФИЛОВA ТОРТА С ЧЕРЕН ЧАЙ

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти:
    300 мл прясно мляко
    6 ч.л. черен чай – приготвен предварително
    10 зрънца кардамон
    1.ч.л. семена от фенел
    30 г джинджифил – обелен и нарязан
    4 яйца
    2 жълтъка
    2 ч.л. ванилия есенция
    400 г брашно
    400 г захар
    10 г бакпулвер
    1 ч.л. канела
    Щипка сол
    240 г масло

    За глазурата:
    180 г крема сирене
    100 г масло – на стайна температура
    100 г мед
    200 г пудра захар
    1 с.л. настърган пресен джинджифил

    Начин на приготвяне:
    Загрейте прясното мляко с подправките - счукания кардамон, джинджифила и фенела, ако нямате фенел- сложете малко мастика.

    Добавете чая, приготвен предварително или направо пуснете 2 пакетчета да се варят в млякото.
    Оставете да заври за около 30 сек. И оставете да се освободят ароматите около 5-7 мин.
    Прецедете добре и оставете да изстине.

    В купа смесете яйцата, жълтъците и ванилията и 1/3 от млякото. Разбъркайте ги с миксер.

    В друга купа смесете брашното, бакпулвера, захарта, солта, канелата и разбъркайте.

    Прибавете размекнатото масло и останалото мляко и разбийте с миксера първо бавно, а после на по-висока скорост.

    Прибавяйте яйчената смес малко по малко, докато се получи хомогенно тесто.

    Разстелете тестото в голяма правоъгълна тава, покрита с хартия за печене.
    /Можете да изполвате и кръгла тава. Тогава ще трябва да разрежете блата по средата, за да получите два по-тънки кръгли блата/

    Печете в предварително загрята на 180 фурна за около 30 мин.

    Оставете блата да изстине и го нарежете на 4 еднакви правоъгълника или квадрата.

    За глазурата:
    Поставете всички съставки без пудрата захар и разбийте с миксера до получаване на мека пухкава смес.
    Прибавете половината от пудрата захар и разбийте отново.
    Прибавете останалата захар и разбивайте до получаването на гладък крем.

    Намажете блатовете с крема, подредете тортата и отвън също я намажете хубаво с крем. Украсете я и сервирайте.

  • Тофи пудинг-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-26.01.2016 г.
    26
    ян
    2016

    ТОФИ ПУДИНГ

    Време за приготвяне: 60 мин.
     
    Нужните продукти:

    100 г масло
    200 г брашно
    130 г кафява захар
    2 яйца
    1 ч.л. сода
    1 ч.л. бакпулвер
    200 мл кафе
    200 г фурми
     
    За тофи соса:

    125 г масло
    170 г кафява захар
    170 животинска сметана
     
    За сервирането: сладолед
     
    Начин на приготвяне:

    Махнете костилките и нарежете на парчета фурмите.
    Накиснете фурмите в горещото кафе за 15 мин.  и добавете содата.
    Избийте маслото и захарта до бледа пухкава смес.
    Прибавете яйцата едно по едно, като след всяко разбърквате.
    След това прибавете брашното, малко по малко, заедно с бакпулвера.
    Прехвърлете сместа в квадратна тавичка и печете в загрята фурна на 180 за около 25-30 мин.
    Междувременно пригответе соса като сложите всички съставки в касерола и оставите да ври около 4-5 минути на силен огън, при разбъркване.
    Извадете кейка и докато е още топъл му направете дупки с дървено шишче и излейте половината от соса.
    Оставете настрана за около 20 минути, колкото кейка да поеме соса.
    Поднесете топъл с останалият сос.

Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha