Начало \  Рецепти
Рецепти
виж всички

Бананов кекс със сос горски плодове

(11.02.2013)
Ути
Състав
(Десерти)
  • 50
120 г бяло брашно
50 г царевично брашно
2 яйца
1 ч. л. бакпулвер
1 с. л. захар
1-2 банана
100 мл ром
За соса: 2 с. л. мед
400 г микс горски плодове /замразени/
50 г коняк
Връзка Босилек и Мента
Начин на приготвяне

 

Пасирайте бананите заедно с рома.

В купа разбъркайте яйцата със захарта, добавете брашното, бакпулвера и бананите. Разбъркайте отново. Изсипете тестото във форма, покрита с хартия за печене и изпечете кекса на 200 C за 45 минути.

Направете соса като сложите в тиган коняк или ром, а след това добавите плодовете и меда. Оставете да покъкри и да се сгъсти. Накрая сложете листа мента и босилек и когато кекса е готов го нарежете и серирайте със соса.

 

Подобни рецепти
  • Коблер с ароматни плодове-Рецепта на деня от Бързо,лесно,вкусно-21.05.2015 г.
    21
    май
    2015

    КОБЛЕР С АРОМАТНИ ПЛОДОВЕ

    Време за приготвяне: 60 мин

    Нужните продукти за тестото:
    300 г брашно
    1-2 ч.л. бакпулвер
    1 ч.л. сол
    100 г захар
    50 г масло
    100 мл прясно мляко
    1 яйце
    1 с.л. захар за поръсване
    1 с.л. филирани бадеми за поръсване

    Нужните продукти за пълнежа:
    3-4 ч.чаши плодове /около 1 кг/: круши, сливи, ябълки, ягоди, джанки, череши, кайсии или каквото имате
    1/2 ч.чаша захар
    1 с.л. нишесте
    1 с.л. лимонов сок
    1 с.л. масло разтопено
    Канела и ароматен алкохол по желание
    Сладолед за сервирането

    Начин на приготвяне:
    В кухненски робот забъркайте тестото, като смесите най-напред брашното, захарта, солта и бакпулвера.
    Добавете маслото и разбъркайте до получаването на маслени трохи.
    Прехвърлете в купа, добавете яйцето и млякото и разбъркайте до получването на бисквитено тесто.
    Почистете плодовете – ябълки, круши, сливи и ягоди, нарежете ги, оваляйте ги със захар и ги запечете на скара или барбекю /без ягодите/.
    Смесете ги със захарта, нишестето, лимоновия сок, маслото, 50 мл коняк или друг ароматен алкохол. Добавете и канела по желание.
    Намажете тавичка с масло или я застелете с хартия за печене и изсипете плодовете в нея. Разпределете ги равномерно по дъното.
    Върху тях сложете от тестото, като загребвате с лъжица или, ако се е получило по-твърдо, можете да го настържете на едро ренде.
    Поръсете отгоре със захар и бадеми.
    Печете в загрятата на 170-180С фурна около 30-40мин.
    След това оставете готовия коблер да се охлади за около 15 мин. и го сервирайте с топки сладолед.


  • Сладко от чери доматчета
    11
    ноем
    2013

    Нарежете доматчетата на половинки и ги сложете в тава.

    Стрийте зърна черен пипер, морска сол, захар и червен лют пипер.

    Поръсете доматите със стритите подправки и ги сложете във фурната да се сушат на 100º за около 1 час и ½ . От време на време махнете отделилия се сок и ги връщайте във фурната.

    Разпределете конфитюра в бурканчета и ги затворете с капачки.

    Можете да сервирате сладкото върху обезсолено козе сирене, полято с малко зехтин и поръсено с пресен босилек.

  • Кекс с халва
    14
    май
    2013

    Кекс с халва

    (Десерти)

    Избийте яйцата със захарта. Добавете разтопеното масло, киселото мялко, сока от компот и разбъркайте. След това сложете й бакпулвера, брашното и ванилииите. Пак разбъркайте. Добавете орехите, нарязани на едро.

    Изсипете тестото в продълговата форма за кекс, покрита с хартия за печене. Поредете отгоре парчетата тахан халва. Печете на 180 C, 35 мин.

Добави коментар

Всички полета са задължителни!

captcha